Baş ağrısı

Sadece kafa tasında değil çene ve elmacık kemiklerindeki ağrı da baş ağrısı olarak nitelendirilir.


Baş ağrısı, genellikle basit rahatsızlıkların belirtisidir ancak bazı durumarda çok ciddi hastalıklarla birlikte de olabilir.
 
Baş ağrıları birincil ve ikincil nedenli olmak üzere iki grupta incelenir.

Birincil baş ağrıları: 

1- Migren: Baş ağrısıyla karakterize en sık karşılaşılan hastalık migrendir. Hastaların çoğunun ailesinde migrenli bir kişi bulunur. Stres, uyku düzeninde bozukluk, alkol kullanımı, bazı gıda maddeleri migren ağrısını tetikleyebilir. Yaygın veya tek taraflı, zonklayıcı baş ağrısı görülür. Bulantı, kusma, ışıktan ve sesten rahatsız olma, iştahsızlık ağrıya eşlik edebilir. 

2- Gerilim tipi baş ağrısı: Baş çevresini bant şeklinde saran bir ağrıdır. Genellikle gündüzleri meydana 
gelir ve stresle ilişkilidir. Boyun kaslarında spazm görülebilir.

3- Kronik günlük baş ağrısı: Baş ağrısı için tedavi alan hastalarda ilaçların aşırı kullanılması sonucunda ortaya çıkar.

4- Küme tipi baş ağrısı: Göz çevresindeki şiddetli ağrılardır. Yarım saat ile iki saat arasında sürer, birkaç hafta boyunca günde birkaç kez ağrı meydana gelir. Ağrı tek taraflıdır. Göz yaşarması, burun akıntısı ve gözde kızarıklık eşlik edebilir. Hastalar genellikle orta yaşlı erkeklerdir. 

5- Temporal (dev hücreli) arterit: Başın kanlanmasını sağlayan damarlardan temporal arterde iltihaplanma sonucunda ortaya çıkar. Genellikle yaşlı hastalarda görülür. Şakakta veya başın arka kısmında odaklanmış bir ağrıdır. Görme bozuklukları, çene ağrısı, ateş, kas ağrısı ve kilo kabı eşlik edebilir. 

6- Trigeminal nevralji: Yüzün sinirsel iletimini sağlana trigeminal sinirin dağılım bölgesinde duyulan ağrıdır. Genellikle elmacık kemiği ile şakak kemiği arasında bir tetik noktası vardır. Bu tetik noktasına vurulduğunda yüzde şimşek çakar tarzda, şiddetli bir ağrı ortaya çıkar.


İkincil baş ağrıları başka hastalıklarla birlikte görülen baş ağrılarıdır. Bunlar kafa travması, damarsal hastalıklar, beyin-omurilik sıvısı ile ilgili bozukluklar, beyin-omurilik-beyin zarı enfeksiyonları, yüksek tansiyon, beyin kanaması, uyuşturucu madde kullanımı ya da yoksunluğu, vücuttaki enfeksiyonlar, metabolik bozukluklar (oksijen yetersizliği, karbondioksit yüksekliği, kan şekeri düşüklüğü gibi...), kafadaki sinirlerin hastalıkları sonucunda ortaya çıkabilir.



Gerilim tipi baş ağrısı

En sık görülen baş ağrısı tipidir. Boyun-baş ağrısı birlikteliği olarak da bilinir. 

Baş çevresini bant şeklinde saran, sıkışma, ağırlık tarzında künt bir ağrıdır. 
Genellikle gündüzleri meydana gelir ve stresle ilişkilidir. Boyun kaslarında spazm görülebilir.

Küme tipi baş ağrısı sendromu

Sadece tek taraflı ve hep aynı tarafta ortaya çıkan, baş yarısını özellikle göz çevresini tutan çok şiddetli ağrılardır.


İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Murat ÇOLAKKAYA
(Nöroloji Uzmanı)

Op.Dr.Gökalp KARAARSLAN
(Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Nöroloji
Beyin ve Sinir Cerrahisi

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!